Een kleine greep uit de mogelijke therapievormen

 

Orthopedische en sportrevalidatie

Sportpreventie

Manuele therapie

Lymfedrainage

Neurologische revalidatie

Vestibulaire revalidatie

Perinatale revalidatie

Cardio- respiratoire revalidatie

Psychomotoriek

Rugschool

Bekkenbodemreëducatiee

Hydrotherapie (Aqua)

Shockwave therapy

 

Enkele oefeningen bij een behandeling

    

 

 

Orthopedische en sport revalidatie:

Revalidatie na operatie van bv kruisbanden , knieprothese, … enerzijds, en het behandelen van sportletsels bv spierscheuren, enkeldistorsies,… anderzijds. (Terug)

 

Sportpreventie:

Preventie van sportletsels, trainingsbegeleiding en het geven van advies en voorlichting (bv. over overtraining, trainingsschema’s).

Dit kan voor alle sporters, zowel voor de competitieve als de recreatieve sporter.(Terug)

 

Manuele therapie:

Dit richt zich op reversiebele aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat. Na een grondig onderzoek van het bewegingsapparaat kunnen specifieke mobilisatie- en manipulatietechnieken thv nek ,ledematen en rug toegepast worden.(Terug)

 

Lymfedrainage:

Drainage heeft als doel het overtollige vocht en de metabole afvalstoffen af te voeren via de lymfebanen. Deze technieken kunnen manueel of mechanisch uitgevoerd worden. Deze techniek biedt goede resultaten bij oa. mastectomie, posttraumatisch oedeem, lymfoedeem en sommige acute inflammatoire aandoeningen van de onderhuidse weefsels.(Terug)

 

Neurologische revalidatie:

Revalidatie van personen met een neurologische aandoening zoals Parkinson, Cerebrovasculair accident (CVA, hersenbloeding of herseninfarct), Multiple sclerose, dwarslaesie, ed.(Terug)

 

Vestibulaire revalidatie:

Deze revalidatie richt zich tot patiënten met duizeligheid of evenwichtsproblemen van vestibulaire oorsprong.(Terug)

 

Perinatale revalidatie:

Deze revalidatie bestaat uit twee even belangrijke luiken:

Prenatale en postnatale kinesitherapie.

De impact van een zwangerschap op het vrouwelijk lichaam wordt nog steeds zwaar onderschat.

Mede door de grote hormonale veranderingen, de fysieke en psychische impact van een zwangerschap en de uiteindelijke zware fysieke arbeid tijdens de bevalling, is goede begeleiding en preventieve training van de vrouw noodzakelijk.

Prenataal wordt aangeraden om vanaf 20 weken zwangerschap de kinesitherapie te starten. Inhoudelijk zal dit vooral bekkenbodem- en stabilisatietraining bevatten. Ook  zal 1 sessie gewijd worden aan ademhalings- en relaxatietechnieken om de bevalling vlotter te laten verlopen.

Postnataal wordt vooral gewerkt op de versteviging van de bekkenbodem en de buikspieren (sluiten van de diastase), de stabiliteit en de conditie van de postnatale vrouw. Bij een natuurlijke bevalling wordt aangeraden om na 4 à 5 weken te starten, bij een keizersnede zal dit eerder 6 à 7 weken betreffen.(Terug)

 

Cardio- respiratoire revalidatie:

enerzijds gespecialiseerd in de cardio-fitness ter preventie van hartaandoeningen en anderzijds in de revalidatie van cardiologische patiënten. Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskinesitherapie bezit zijn specifieke technieken en speelt een zeer belangrijke rol in de revalidatie bij ademhalingsproblemen. Enkele veel gebruikte technieken binnen het domein van de respiratoire kinesitherapie zijn : aërosoltherapie, tapotage- en vibratietechnieken, houdingsdrainage, expectoratie technieken, ademhalingsoefeningen ed.(Terug)

 

Bekkenbodemreëducatie en urogenitale revalidatie:

Dit richt zich op specifieke problemen bij patiënten met urogenitale aandoeningen. Als therapeutische middelen maken wij gebruik van specifieke oefeningen, biofeedback, (indien nodig elektrostimulatie)en blaastraining.(Terug)

 

Psychomotoriek:

Dit 
is een pedagogische en psychologische behandeling, die gebruik maakt van verschillende middelen uit de lichamelijke opvoeding om het gedrag van de patiënt te verbeteren en te normaliseren. Deze therapievorm wordt hoofdzakelijk uitgeoefend bij gedrags- en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en volwassenen.(Terug)

 

Rugschool:

Dit 
richt zich op patiënten met biomechanische wervelkolomaandoeningen. Inhoudelijk bestaat een "rugscholing" meestal uit een instructie (anatomie, biomechanica en pathologie van de wervelkolom), aanleren van correcte houdingen, correct leren tillen, ergonomie, stabilisatietraining, preventieve oefentherapie, stretching en eventuele reconditionering.(Terug)

 

Hydrotherapie:


Revalideren in het water laat ons toe reeds in een erg vroeg stadium van de revalidatie enige actieve inspanning te vragen van het lichaam (en van gekwetste ledematen in het bijzonder). Hierbij schakelen we namelijk alle vormen van schokbelasting uit en kunnen we toch doelgericht werken om een letsel zo snel mogelijk te laten helen, door de circulatie vrij vroeg op gang te brengen.

Ook is deze vorm van trainen dé manier om alternatief aan de conditie te blijven werken als het letsel de patiënt nog niet toelaat te lopen of op andere manieren conditioneel te trainen (aquajogging).(Terug)

 

Shockwave therapy:

Shockwave therapy is een moderne en erg doeltreffende behandelmethode. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie.(Terug)